Er det reelt set et kunsttryk, som der er tale om her?

22 January 2021
Anders Lundtang Hansen

editorial

Vi starter lige med at selektere, hvad der er tale om med kunsttryk her, for kunsttryk er sådan set både en måde at trykke motiver på, som man kan bruge, men det kan også være mere konkret og handle om, hvorvidt det, man besidder, er et kunstværdigt tryk.

Siden der er skrevet en del om det første, så vil vi se nærmere på det sidste, for det kan også omhandle lidt af det første, når man ser udover metoden til at gøre det på.

Således skal vi kortvarigt se på, om man kan kalde noget for et kunstagtigt tryk, og det kan lyde som noget af en mundfuld, men vi kan faktisk hurtigt nå forbi de vigtigste pointer.

På den måde kan du også i fremtiden fremhæve dit konkrete kunsttryk som metode og bruge det i en debat om, om det drejer sig om kunst eller ej.

Har du fat i noget kunst her?

Hvornår er der tale om kunst?

Når vi fx taler om noget kunstigt, så mener man jo ofte en billig efterligning af det oprindelige eller noget, der er tilsvarende det, som det prøver at efterligne.

Er det nok at være en anerkendt kunstner, der får kunststøtte af Staten til at lave, måske, kunsttryk? 

Det er det næppe, for der har jo været kunst længe før, de nuværende kunstnere og kunststøtten eksisterede.

Er det så en bestemt elite eller gruppe af mennesker, der besidder “retten” til at udpege kunsten?

Måske har de mere viden om kunsthistorien, men deres bedømmelse er stadig subjektiv, hvorfor hvert et menneske stadig har ret til at påpege, om noget er kunst.

Derfor kan man også være på besøg på et kunstmuseum og mene, at noget i en udstilling ikke er kunst. Det er jo stadig museets udvælgelseskomité, der har selekteret, hvad der skal være her – igen subjektivt.

Så dit kunsttryk kan være kunst, hvis du selv mener, det er kunst.