Test din bolig for radon

30 May 2021
Astrid Pedersen

editorial

Hvis du går og frygter, at radonniveauet i din bolig er for højt, bør du sørge for at få det målt. Radon kan være meget farligt for helbredet idet længere tids udsættelse for høje koncentrationer af radon kan føre til dødelig lungekræft, og er under mistanke for at medvirke til udvikling af spædbørns leukæmi.

Hvordan får jeg udført en radon måling?

Du kan faktisk sagtens selv udføre en radon måling. En radon måling udføres på effektiv vis ved hjælpe af såkaldte radon målebokse, som du kan købe hos RadonHuset.

En radon måleboks er en beholder indeholdende en filmstrimmel som optager radon partiklerne i luften. Du bør udstyre alle rum i huset med en radon måleboks, og især være opmærksomme på rum som benyttes hyppigst. Det drejer sig eksempelvis om stuer, soveværelse og børneværelse.

En radon måleboks skal stå i rummet i mindst et par måneder førend resultatet bliver retvisende. Herefter sendes radon måleboksen ind til RadonHuset igen. Her vil indholdet af dine radon målebokse blive analyseret på et laboratorium. Efter tre til fire uger får du svar på din radon måling i form af en rapport som angiver radon værdierne i din bolig.

Hvad gør jeg, hvis radonniveauet i min bolig er for højt?

Hvis resultatet af din radon måling indikerer for øje forekomster af radon i dit hus bør du sørge for at få udført de rette tiltag. Hvad du selv kan gøre er at sørge for hyppig udluftning og måske endda installere et ventilations eller genvex anlæg. Du kan også få en håndværker til at hjælpe med at sikre gulv konstruktionen i din bolig, eller tætne fundamentet i husets kælder. Endelig kan du få hjælp til at etablere det der kaldes for en radon spærre.

Du kan læse mere om radon og om hvorledes du undgår høje radon værdier i huset på RadonHuset.dk.