Bundmaling – for hurtigere sejlads

30 September 2020
Astrid Pedersen

Hvor sommer perioden er oplagt at bruge på sejlads og hygge om bord på båden, er vinter halvåret som skabt til bådpleje og vedligeholdelse. Mange båd ejere vælger at landsætte båden for at få adgang til hele skroget – og så bruge vinteren på at sætte båden i stand med lak, tjære, og bundmaling.

Hvad er bundmaling, og hvornår er det relevant?

Bundmaling – også kendt under navnet antifouling – er en mailing som er særligt udviklet til at forhindre diverse vækster i at indtage undersiden på en båd. Den del af bådens skrog, som befinder sig under vandlinjen, er særligt udsat for invasion af bramgæs (en special form for havsnegle), alger og muslinger.

Disse organismer og smådyr ynder at sætte sig fast på bådens bund, og kan sagtens formere sig og blive aldeles mangfoldige gennem en hel sæson. Dette betyder øget vandmodstand under sejlads, hvilket har en række negative følgevirkninger. Du vil opleve at båden ikke har samme gode fremdrift ved sæsonens afslutning som den havde ved dens begyndelse. Du vil ikke kunne opnå samme hastighed – og du vil bruge flere penge på brændstof ved tilbagelægning af samme distance.

Derfor er det en god idé cirka en gang om året at fjerne disse vækster, ved at skrabe og dernæst enten slibe eller strippe bådens underside. Du har en unik mulighed for at komme i bund med dette stykke arbejde når båden er sat på land for vinteren. Ved samme lejlighed kan du med fordel påføre et eller flere lag bundmaling. På den måde kan du forhindre algerne, skallerne og sneglene i at sætte sig fast på undersiden af din båd. Og så sparer du penge samtidig med at du får en hurtigere og mere manøvre dygtig båd.

Du kan finde et velassorteret udvalg af bundmaling til gode priser på baadbiksen.dk