Når et menneske udvikler et misbrug som følge af en afhængighed af alkohol, er det ofte meget vanskeligt for de pårørende at bevidne. Faktisk er det ofte sådan, at et alkohol misbrug er mere smertefuldt for de pårørende, end det er for den direkte misbrugsramte. Vedkommende er jo, så at sige, bedøvet det meste af tiden – især når misbruget går hen og bliver rigtig slemt.

Dertil kommer, at en stor del af afhængighedens anatomi består i fornægtelse. Dette betyder, at man som misbruger – eksempelvis som alkoholiker – bliver verdensmester i at benægte sit misbrug. Mange alkoholikere fastholder hårdnakket, at de på ingen måde har et problem – også over for sig selv. Og så kan det godt være op ad bakke, når man som velmenende ven, kæreste eller ægtefælle forsøger at få den misbrugsramte til at modtage behandling for sin alkoholisme.

Hvordan hjælper jeg bedst min alkoholiserede pårørende?

Er du således kæreste eller ægtefælle til, og lever du dermed under samme tag som, en alkoholiker, har du sikkert allerede oplevet situationer, hvor han eller hun reagerer med vrede eller afvisning på dine forsigtige forslag angående afvænning. Det er dog vigtigt, at du holder ved – og eventuelt inviterer andre pårørende til at hjælpe.

Selv om du måske oplever skam ved din kæreste eller ægtefælles misbrug, og helst vil holde det skjult, er det utroligt vigtigt, at du skrider til handling. Især hvis der også er børn inde i billedet. Børn skal ikke vokse op i et alkoholiseret hjem, med al den sorg og utryghed, dette indebærer.

Hvem kan hjælpe med afvænning af min kæreste eller ægtefælle?

Du kan samtidig med fordel søge hjælp hos et professionelt misbrugscenter. Hos Behandlingscenter Stien kan du få støtte til den svære konfrontation – og efterfølgende kan din kæreste eller ægtefælle få tilbudt et behandlings forløb med alkohol afvænning. Læs mere på https://behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling/