Hvad med en bjælke foran på døren?

27 June 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

I rigtig gamle dage var den måde, som man sikrede området omkring en landsby eller ind til en borg, at man satte en stor bjælke foran på borgporten, som der skulle flere mennesker til for at løfte af nogle holdere og på igen, når man skulle åbne den.

Derfor satte man også mere den på om natten eller under belejringer, fordi det tog tid at sætte den på og tage af igen, men den skulle så også holde til, at der var uønskede eksistenser, som der ville forsøge at brase døren ind.

Den slags ser man ikke med moderne døre, og det har noget at gøre med for det første, at den slags fjender har man ikke længere, og så bruger man almindelige mennesker ikke borgporte længere.

Men man kan spørge sig selv, om sådan en mindre bjælke måske kunne være noget, man kunne indføre nogle steder?

dør

Det bliver nok for besværligt med sådan en bjælke

Man kan ikke udelukke, at man kan bruge sådan en bjælke med nogle døre, men det bliver noget for omstændigt, hvis den skal bruges ved en dør, som man benytter tit, så det skal næsten være af æstetiske grunde, at man bruger den, og så skal det være til en dør, som man ikke skal gennem så tit.

Selvom det er en mindre bjælke, som man kan tage af og på med en arm, så er det stadig en del besværligt.

Derfor ender man nok med at holde den dør lukket lidt for meget, så både bjælken og døren langsomt begynder at rådne eller gå i stykker i mangel af brug.

Der er en grund til, at en slå, en lås eller andre låsemekanismer er at foretrække, for det er bare nemmere at have med at gøre, når man skal sikre ens hovedindgang.