Hvornår skal gulvet slibes, og hvornår skal det afhøvles?

29 August 2018
Emilie Jacobsen

editorial

Måske vidste du det slet ikke, men der er faktisk meget stor forskel på, om dit gulv skal slibes eller afhøvles. Når det bliver slebet, er det nemlig kun det allerøverste lag, der bliver slebet af. Med en afhøvling er det flere millimeter, der bliver høvlet af. Det er med til at gøre, at en afhøvling er langt hårdere for dit gulv, end en afslibning er. Samtidig tager en afslibning meget kortere tid og koster færre penge. Hvis den er nok, er den derfor på alle måder at foretrække. 

Men hvordan kan du vide, som du skal have en gulvafslibning eller en gulvafhøvling? Vi har lavet en lille guide, der kan hjælpe dig. Den er lavet i samarbejde med firmaet Gulvkanonen, der har stor erfaring med at slibe og høvle gulv. Du kan læse mere om dem her

Har du et gulv med ridser, slid og mindre skrammer, vil det typisk være nok for dig, at det bliver slebet. Når der er tale om overfladiske ridser og skrammer, vil de netop sidde i det allerøverste lag, der er det, der bliver slebet af. Det er med til at gøre, at du ikke behøver at bruge hverken penge eller tid på en dyr gulvafhøvling. 

Er dit gulv meget slidt med rester af lim efter linoleum, skabe, der har været klistret fast til gulvet, eller lignende, er der dog ingen vej udenom. Du er nødt til at få det afhøvlet. Det er lidt dyrere og tager lidt længere tid, men det kan virkelig være med til at give dig et flot gulv efterfølgende. 

For både afhøvling og afslibning gælder, at det skal afsluttes med en lakering af gulvet. Den er med til at gøre, at gulvet kan holde sig flot i meget længere tid. Du kan vælge mellem forskellige typer af lak og dermed nemt få det udtryk, som du ønsker.