Jobskabelses er godt for samfundsøkonomien

25 August 2021
Anders Lundtang Hansen

editorial

Jobskabelse handler blandt andet om, at man ser på et individs erfaring og kompetencer og ser, om man kan omdanne dem til at være brugbare i andre erhvervssammenhænge, hvor man så måske skal supplere med nogle nye erfaringer og lærdom for at kunne begå sig fremover.

Det kan blandt andet være, hvis man er en und ansat, der gerne vil søge nye græsgange, fordi der ikke er mange jobmuligheder i den uddannelse eller det erhverv, som vedkommende oprindeligt havde sig, så man gerne vil prøve noget nyt.

Det kan jo være essentielt for at få ens økonomi til at hænge sammen, så man ikke ender på offentlig forsørgelse. Det kommer vi tilbage til.

Men det kan også dreje sig om en ældre medarbejder, der måske ikke kan lave så meget fysisk arbejde mere, men gerne vil blive på jobmarkedet og lave mindre fysisk arbejde, eller man vil gøre sig attraktiv overfor en potentiel ny arbejdsgiver, efter man har befundet sig på den samme arbejdsplads længe.

Alle bliver glade over jobskabelse

For konsekvensen for alle disse mennesker er i sidste ende, hvis det ikke lykkes at blive på jobmarkedet, at de enten skal forsøges via dagpenge (som også udløber på et tidspunkt), eller de skal forsørges af det offentlige eller på pension.

Pensionen kan nok ikke undgås i det lange løb, men så kan man forkorte den tid, man skal være på pension.

Og alle disse udgifter er jo nogle, som der skal komme fra statskassen, og man kan risikere, at hvis der kommer flere personer, der skal have del i de udgifter, at så stiger skatten, priserne, eller der bliver indført afgifter nogle steder.

Således er det ikke bare til gavn for den enkelte, at vedkommende forsætter med at arbejde, men det styrker også den samlede samfundsøkonomi.

Derfor er det værd at undersøge nærmere, hvis det gør sig aktuelt for dig.