Måder er restaurere gamle plakater på

24 September 2020
Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er jo klart, at det mest optimale er at købe helt nye plakater, hvis man gerne vil dekorere en væg eller lignende, men det er jo ikke altid sikkert, at det nye udvalg af plakater har de motiver, som du eftersøger, eller også har du et nostalgisk forhold til en gammel plakat, som du har fundet frem.

Du har faktisk været overbevist om, at den elskede plakat var smidt væk for mange år siden, men af en eller anden grund er den blevet gemt, og det havde du glemt alt om.

Dog kan du godt se, at tidens tand har taget sig tag på den, så nu er spørgsmålet, om den er til at redde, eller om du desværre må se dig nødsaget til at kassere den eller måske bare have den liggende, som den er.

Men det kunne da være sjovt, hvis den kunne tage sig flot ud på væggen sammen med de nye plakater.

Kan den plakat reddes?

Som sagt er det jo værd at bedømme helt ærligt, om den kan reddes, for måske vil dine metoder blot gøre, at den går mere i stykker, hvorfor det bedst kan svare sig at gemme den væk.

Alternativt bør du måske rådføre dig med en ekspert, om vedkommende kan gøre plakaten flot igen, så du ikke kaster dig over noget, som den ikke kan tåle.

Det mest sikre er nok at indramme den, så den fremadrettet ikke får lige så meget sol, og insekter og bakterier ikke kan nå den.

Måske skal den så også lige lappes lidt med noget tape, men så skal du huske på, at lappeløsningen nok vil gøre, at plakaten mister sin reelle værdi og ikke kan restaureres videre, hvorfor den blot skal bruges som affektionsværdi for dig.

Er den meget krøllet, kan du prøve at stryge den, men det er ikke alle typer af plakater, der kan holde til det.