Ølbrygning – det nye sorte

20 May 2022
Lotte Hindsberg

editorial

Af de mange nye hobbyer der er kommet frem de seneste år – kaffe og tebrygning, bagning af brød og kager bare for at nævne nogle få – er det også blevet populært at brygge øl. Du kan blandt andet købe ingredienser og brygudstyr på ølbrygning.dk. 

Flere og flere har fundet ud af at en hjemmebrygget øl smager langt bedre end dem man kan købe i et supermarked, også selvom det er en helt almindelig basisøl. Det er også en hobby, som alle kan deltage i. Du kan nøjes med at brygge en god basisøl med bare et startkit.

Du kan også gå all in og købe et lækkert brygudstyr og nørde med teknikken og de mange muligheder der ligger i at eksperimenterer med forskellige ingredienser og smage. Hvem ved, måske kan du endda opfinde en ny smagsnuance og starte dit eget microbryggeri. 

ølbrygning

Hvem brygger øl?

i princippet kan alle begynde at brygge øl, men i dag tænker de fleste nok at en brygger er en mand. Sådan har det langtfra været. Det er relativt nyt, at det er mænd, der står for ølbrygningen. Det skyldes, at mænd fandt ud af, at er var penge at tjene ved at brygge øl. Det første bryggerlaug blev stiftet i 1515 i København. 

Før da var det kvinders ansvar at brygge øl og det har de gjort i over 5000 år. Det har ikke været en lille opgave, da det ikke var unormalt at drikke op til fem liter dagligt, pr. person. Det skyldes at øllet var en stor del af den daglige diæt. Som primært bestod af brød og øl. 

Var du en ung kvinde, der gerne ville giftes, var det sikkert at du viste hvordan man brygget øl. 

At lære at brygges øl, kan blandt andet gøres ved at deltage i et ølkursus eller læse bøger.